Pierogi z kurczakiem i grzybami

Bardzo dawno nie jadłam pierogów z mięsem, nie mówiąc już o tym, że nie pamiętam abym je kiedykolwiek robiła. Nadeszła pora naprawić to przeoczenie, a że miała porcję ugotowanego kurczaka ochoczo zabrałam się do robienia pierogów.

Jak się domyślacie przygotowałam farsz z gotowanego kurczaka, warzyw z bulionu i suszonych grzybów. Oj dawno się tak nie ujadłam. Pierogi wyszły idealne.

pierogi z mięsem i grzybamiPierogi z kurczakiem i grzybami

Składniki:

na 60 pierogów

Ciasto na pierogi

450 g pszennej mąki

szczypta soli

350 ml wrzątku

2 łyżki oleju

Farsz z kurczaka

20 g  suszonych grzybów

1 duża cebula

500 g ugotowanego kurczaka, obranego z kości

1 marchewka z bulionu

2 łyżki posiekanej natki

1 jajko

sól i pierz do smaku

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

przepis na pierogiPrzygotuj farsz. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Potem pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno cebulę i pietruszkę. Grzyby, cebulę i pietruszkę podsmaż na oleju i maśle. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i zmielone mięso z kurczaka. Dopraw farsz solą i przyprawami, u mnie czarny pieprz.

Z podanych składników zagnieć ciasto. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. Potem podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie placki. Metalową obręczą, u mnie 8 cm wycinaj placuszki. Na każdy placek połóż po łyżce nadzienia i ściśnij brzegi na kształt księżyca. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię wody.

Ostudzone pierogi podsmażyłam na patelni i podałam ze skwarkami i polane tłuszczem. Czy jest coś bardziej polskiego niż pierogi?

pierogi z mięsem przepisPierogi lubię pod każdą postacią, ale pierogi z jagodami należą do moich ulubionych. A Wy jakie lubicie?

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *