Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z mięsem są bardzo popularne w moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te  odgrzane na patelni i polane masłem.

pierogi z mięsemPierogi z mięsem

Składniki:

na około 60 pierogów

Ciasto na pierogi, tutaj przepis

Farsz z mięsa

½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa

1 cebula

4 liście jarmużu

sól i pieprz do smaku

przepis na pierogi z mięsemPrzepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej mąką i przykryj ściereczką aby nie obeschły. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj pierogi partiami, dopóki nie wypłyną na powierzchnię, około 2 minut. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na opłukanym zimną wodą talerzu. Ostygnięte i suche pierogi można zamroziź. Podawaj wedle smaku. Pierogi z mięsem podaję odsmażone polane masłem.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *