Pierożki francuskie z resztek obiadowych

Upiekłam ostatnio pyszne pierożki francuskie. Przyrządziłam nadzienie z resztek obiadowych, które wykorzystałam do dwóch różnych dan. Pierwsze z nich to pierożki francuskie. O drugim dowiecie się jutro.

pierożki francuskieNadzienie, jak wspomniałam przyrządziłam z resztek obiadowych jak gotowany kurczak i kasza gryczana. U mnie w domu nic się nie marnuje, bo ja zawsze planuje, co mogę przyrządzić na przykład z całego kurczaka. Pierwsze danie z kurczaka o wadze 1,4 kg to zupa pomidorowa ugotowana na bulionie z kurczaka. Mięso z kurczaka oddzieliłam od kości i podzieliłam na dwie porcje. Część  wykorzystałam do tarty z kurczakiem, a resztę do nadzienia z resztek obiadowych, które wzbogaciłam ciekawym warzywem boćwiną.

Boćwina przypomina w wyglądzie  liście buraków cukrowych ale smakuje jak liście (botwina) czerwonych buraków. Jest wiele odmian boćwiny. Ja na ogół trafiam na zieloną boćwinę i taką użyłam do tego nadzienia. Pierożki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na ciepło lub lekka kolacja w piątkowy wieczór zamiast tradycyjnych kanapek. Bardzo lubię różne frykasy z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce i mogę bez problemu coś wymyślić na poczekaniu w razie niezapowiedzianych gości, czy choćby tylko z prostej przyczyny – chęci na francuskie!

zielona boćwina

Pierożki francuskie

Składniki:

16 pierożków

300 ml  ugotowanej kaszy gryczanej

350 g gotowanego kurczaka, alternatywa grillowany lub smażony

1 czerwona chili

pęk boćwiny

1 duża cebula

1 łyżka oliwy

sol i pieprz do smaku

1 jajko do smarowania

1 arkusz ciasta francuskie

pierożki francuskie nadziewanePokrój drobno cebulę i chili. Podsmaż na oliwie, az cebula się zeszkli. Boćwinę blanszuj przez 10 minut, odcedź, ostudź i pokrój drobno. Kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie, dopraw sola i pieprzem wedle smaku. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 16 kwadratów. Ułóż nadzienie  w jednym rogu i złóż kwadrat po przekątnej w trójkąt – pierożek. brzegi przyciśnij widelcem. Posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i piecz na 225ºC (termoobieg) przez 10-12 minut.

 

 

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *