Pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem

Znalazłam wspaniały przepis na pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem gruyere i posiekaną  pietruszką i od razu musiałam go wypróbować.
Lubię piec pierogi wszelkiego rodzaju, ale nie zawsze mam czas na zrobienie ciasta.  Czasami trzeba sobie ułatwić życie i iść na skróty. Ciasto francuskie jest moją nieodzowną pomocą w kuchni. Zawsze znajdzie się jakieś opakowanie w lodówce.
Z ciasta francuskiego można piec pyszne pierożki o różnych rozmiarach i kształtach, wypełnione dosłownie wszystkim co akurat mamy w spiżarni. Smaczna, mała pokusa, który zmieści się w ustach za jednym podejściem. Idealna  na bufetowe meny i bardzo ceniona przez gości.

Składniki:

20 sztuk

  • 1arkusz ciasta francuskiego, około 150 gramów
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 15 g masła, roztopionego
  • 50 g startego sera, najlepiej gruyere

Wykonanie:

  • Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wytnij z ciasta okrągłe placuszki o średnicy 8 cm .
  • Roztop masło i wymieszaj z tartym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem.
  • Dopraw farsz solą i pieprzem cayenne.
  • Na środek każdego placuszka połóż 1 łyżeczkę masy serowej. Zwilżyj brzegi wodą, złóż na pół i przyciśnij.
  • Posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *