Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella

Obiad z kurczaka to najpopularniejszy obiad w moje rodzinie. Jest tyle możliwości przyrządzenia różnych dań z kurczaka, że trudno by kurczak kiedykolwiek nam się znudził. Dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej, pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella, którą podałam z makaronem. Pyszny obiad, soczyste mięso panierowane w parmezanie, aromatyczny pomidorowy sos i mozzarella….wszystko to przyrządzone zaledwie w godzinę! Zwinna jestem, prawda!

Zapraszam na przepis, który Wam na pewno przypadnie do smaku. Zawsze jakaś odmiana do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka.

przepis na persi z kurczaka

Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella

Składniki:

na 5 porcji

  • piersi z kurczaka, u mnie 600 g
  • 200 ml utartego parmezanu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka suchej mieszanki prowansalskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

przepis na piersi z kurczaka

Podziel piersi na mniejsze porcje jeśli bardzo są bardzo duże. Oprósz solą i pieprzem. wymieszaj parmezan, tartą bułkę i zioła. posmaruj piersi oliwą, a następnie obtocz w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej  pergaminem i piecz na 200ºC i (termoobieg) przez 20 minut. Po 10 minutach odwróć kurczaka na drugą stronę.

Dodatkowo

  • 300 g makaronu, waga sucha
  • sos pomidorowy, tutaj przepis
  • 130 g mozzarella
  • posiekana świeża bazylia

piersi z kurczaka przepis

Ugotuj makaron al dente. Ugotuj pomidorowy sos według przepisu. Ułóż upieczone piersi z kurczaka w formie żaroodpornej. Rozprowadź sos. Pokrój mozzarella w plasterki i ułóż na wierzchu. Zapiecz potrawę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Posyp bazylią przed podaniem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *