Pierwszy urodzinowy tort w nowym roku 2013

No tak kochani , 18 lat temu potańczyłam w Sylwestra z brzuchem pod sam nos, w Nowy Rok odpoczywałam zasłużenie , a 2 stycznia z rana jechałam na porodówkę. Po czterech godzinach urodziłam drugiego synusia, który  ważył, bagatela 4,5 kg i mierzył 56 cm. Dzisiaj Jonas waży znacznie więcej, a mierzy 1,90 cm. Istny szczypiorek!

Prezenty urodzinowe już wręczone, a ten wspaniały marcepanowy tort zjedzony. Princesstårta czyli po polsku tort dla księżniczki  jest jednym z najpopularniejszych tortów w Szwecji. Oczywiście zielony marcepan na wierzchu dodaje mu wiele uroku i smaku. Taką  marcepanową przykrywkę kupuję zazwyczaj już gotową.

Jest to tort z bitą śmietaną, z dodatkiem dżemu malinowego ( ja dodaję świeże maliny) i gęstego kremu waniliowego. Biszkopt to tego tortu jest dosyć nietypowy, bo ubite jajka zalewa się wrzątkiem. Biszkopt jest bardzo mięciutki i słodki. Dlatego ubitą śmietanę już nie słodzę. Używam śmietanki 40%, więc nie dodaję też fix.

 Przepis na szwedzki tort marcepanowy

Składniki:

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatki

  • 300 ml śmietanki 40 %
  • gotowy marcepanowy krążek o średnicy  30 cm lub 300 g marcepanu i zielony barwnik
  • 200 g malin
  • 1łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek  mieszając cały czas.
  • Dodaj mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj delikatnie łyżką.
  • Wylej mase do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  • Piecz biszkopt na 160ºC przez 30 minut. Ostudź.
  • W międzyczasie ugotuj krem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, maka ziemniaczana i cukrem i zagotuj, mieszając cały czas, dopóki krem nie zacznie gęstnieć. Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Krem jest dosyć. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką. Teraz krem nabierze rzadszej konsystencji.
  • Ostudzony biszkopt pokrój na dwa placki. Na pierwszy wyłóż krem waniliowy, przykryj drugim plackiem. Na wierzchu  ułóż maliny, a następnie ubita śmietanę w postaci lekko zaokrąglonego kopca. Przykryj marcepanem i posyp cukrem pudrem.

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *