Pikantne curry z jagnięciny


Pikantne curry z jagnięciny
 robiłam juz kilka razy ale zamiast podawać je tradycyjnie z ryżem, wypróbowałam z chińskimi nudlami. Wynik był zdumiewający. Do tego przepisu wybrałam grubsze, pszenne nudle i ugotowałam je al dente, a właściwie trochę nie dogotowałam. Nudle “doszły”, kiedy wymieszałam je z sosem. Po wchłonięciu tego smakowitego sosu  smakowały bosko.


Przepis na ostre curry to długa lista zakupów , ale azjatycka kuchnia jest tak dobra, że warta takiego zachodu . Najczęściej używane przeze mnie  składniki to  pasta curry, mleko kokosowe, sos rybny, kasztany wodne, tajski jasny sos sojowy i wiele innych , które niedługo pojawią się w różnych przepisach na moim blogu.

Składniki:

5 porcji ceny:

  • 400 g mięsa jagnięcego na sos
  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 6 liści dzikiego czosnku lub garść swieżej bazilii
  • 1 czerwona papryka, duża
  • 1 puszka wodnych kasztanów
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 dl buljonu z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g )
  • 1 łyżka oleju do smażenia, chętnie arachidowy
  • 250 g pszennych nudli, (waga sucha)

Wykonanie:

  • Pokrój mięso na drobne kawałki i podsmaż na oleju z pastą curry, szalotką pokrojoną w kliny i czosnkiem w plasterkach.
  • Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.
  • Wlej mleko kokosowe, buljon, dopraw sosem rybnym i gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. To trwa zwykle 40 minut.
  • Pokrój paprykę na duże kawałki, odcedź kasztany i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.
  • Dodaj dziki czosnek lub bazilię i kolendrę na końcu.
  • Ugotuj nudle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem curry.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *