Pikantny makaron z sosem satay i kurczakiem

Witam serdecznie w ten co prawda deszczowy piątek, ale bądź co bądź koniec pracowitego tygodnia. Dzisiaj zapraszam na przepis w stylu tajskim czyli pikantny makaron z sosem satay i kurczakiem.

Niezwykle szybki obiad pełny warzyw i protein, bardzo aromatyczny i zdrowy. Sos satay to sos na bazie masła arachidowego, który zawsze robię sama, bo to nic trudnego. Jeśli lubicie tajskie to polecam pad thai kurczak , kotlety wieprzowe po tajsku lub szybki woke z łososiem.

pikantny makaron z sosem satay i kurczakiemPrzepis na pikantny makaron z sosem satay i kurczakiem

Składniki:

na 5 porcji

  • 350 g makaronu typu tajskiego
  • 2 łyżki oleju arachidowgo
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 brokuł, duży podzielony na różyczki
  • 200 g zielonej fasolki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 250 ml sosu satay
  • 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • nać kolendry do dekoracji

Sos satay

  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • ½ łyżeczki ostrej chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czubate  łyżki masła arachidowego
  • 1 łyżka jasnej soi
  • 1łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 łyżki soku z limetki
  • 1 łyżeczka sezamowego oleju
  • odrobina wody do rozrzedzenia sosu

Wykonanie:

  • Podane składniki na satay sos zmiksuj.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  • W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, cebulę, imbir i chili, po czym smaż mieszając przez 1-2 minuty.
  • Dodaj kurczaka i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Odsuń  zawartość patelni na bok jeśli korzystasz z woka, lub przełóż do małej miseczki.
  • Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, brokuł i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż jędrne.  Odsuń na bok do reszty składników.
  • Następnie włóż do woka ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty z dodatkiem sosu satay, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
  • Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj makaron z resztą składników. Posyp obficie kolendrą.

przepis na kurczaka po tajsku

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *