Pikantny sos ajwar

Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego bakłażanu i papryki. U nas w domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone chili i dużą  porcję czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.
Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.

Przepis na sos ajwar

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwone chili
  • 1 cały czosnek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Bakłażany, paprykę, chili i czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj  gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.
  • Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.
  • Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z oliwą. Dopraw solą.

Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych chipsów lub surowych warzyw lub dodatek do grila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *