Pikantny sos z fasoli mung

Uwielbiam sosy z jogurtem, beszamelowe lub śmietankowe sosy na ciepło. Co jakiś czas lubię  jednak ugotować sos na bazie nasion strączkowych jak np. pikantny sos z fasoli mung. Tego typu sosy podaje się w Pakistanie i Indiach. Moja pakistanska przyjaciółka  zawsze podaje pikantne sosy do dań z ryb czy mięsa.

Sos z fasoli mung z powodzeniem można podawać jako danie wegetariańskie z ryżem lub chlebkiem naan.
Nasiona fasoli mung nie wymagają namoczenia i wystarczy je gotować około 30 minut. Orientalne przyprawy, takie jak kmin rzymski, garam masala i  mieszanka suszu z naci warzywowych jak  pietruszka, seler i por nadają sosowi specyficzny smak.
Podczas gotowania sos gęstnieje i nie potrzeba go dodatkowo zagęszczać mąką, dlatego ten pikantny sos z powodzeniem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Przepis na pikantny sos z fasoli mung

Składniki:
na 5 porcji

  • 2 dl  fasoli mung
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 5 dl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suchej mieszanki warzywnej
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju.
  • Dodaj opłukaną fasolę mung, przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
  • Zalej warzywa gorącym bulionem. Gotowuj sos na małym ogniu około 30 minut.
  • Dopraw sos solą w razie potrzeby. Pamietaj, że gotowy bulion jest już osolony.

Pikantny sos z fasoli mung podaję jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.

3 komentarze

  • Fasolka mung jest jedną z najzdrowszych fasoli. Przypisuje się jej dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i właściwości oczyszczające organizmu w przypadku różnego rodzaju zatruć. Na pewno warto ją komponować w różne potrawy.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *