Pilaf z quinoa i kurczaka

Pilaf z quinoa i kurczaka. Bardzo lubię to danie. Quinoa czyli komosa ryżowa nie zawiera glutenu, a przy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa z dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek,  stir fry czy warzywnych burgerów. Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem.

pilaf z quinoa

Pilaf z quinoa

Składniki:

2 porcje

150 g quinoa

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 łyżka oleju

300 g piersi z kurczaka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy

sól do smaku

pilaf z kurczaka i quinoa
Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym ogórkiem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *