Pita chlebki z grahamką

Wypróbowałam nowy przepis na chlebki pita, tym razem z dodatkiem mąki grahamki. Trochę się obawiałam, czy pita chlebki napuszą się, ale jak widać na zdjęciach moje obawy były bezpodstawne. Spuchły na maxa!

Uradowana tym faktem piekłam pita z grahamką dwa razy pod rząd. Pita wspaniale nadaje się do zamrożenia. Chlebki można lekko ścisnąć po uprzednim nacięciu, a zamrożone rozmrozić w mikro lub piekarniku.

przepis na pita z grahamka

Przepis na pita chlebki z grahamką

Składniki:

na 13 chlebków pita

  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ l wody, ewentualnie więcej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,2 l mąki pszennej
  • 100 ml mąki grahamki

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie wraz z miodem. Dodaj obie mąki, oliwę i zarób elastyczne ciasto. Po 5 minutach zarabiania dodaj sól. Ciasto chlebowe ma być lekko klejące, ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia.
  • Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, na 40 minut. po tym czasie podziel ciasto na 13 porcji o wadze około 130 g każda. Uformuj kule i spłaszcz je na okrągłe placki o grubości 1,5 cm. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 30 minut.
  • Piecz pita na 225ºC (termoobieg) przez około 8 minut. Jeśli chcesz zamrozić pita, zrób to jak są jeszcze ciepłe.

pita chlebki

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *