Pizza bianco pyszna

Stęskniliśmy się za pizzą, więc dzisiaj na obiad była uczta. Upiekłam pyszną pizzę bianco z mielonym mięsem. Pizza bianco, tak, bo zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu do pizzy użyłam creme fraiche. Bardzo lubię pizzą z mielonym mięsem. Ostatnio robiłam pizza z kebab. Dziś nie miałam resztek kebabu, ale za to paczkę mielonego, które usmażyłam z czosnkiem i rozmarynem.

pizza na obiadPizza bianco wyszła pyszna, uwiodła nas bogactwem smaków i kolorów. Moja najlepsza pizza! Oto przepis

Przepis na pizza bianco

Składniki:

na 2 pizza

Spód do pizzy

500 g mąki, 50 g zamień na grahamkę

15 g drożdży

350- 400 ml mleka, w zależności od rodzaju mąki

sól do smaku

Nadzienie do pizzy

350 g mielonego mięsa, mieszanego

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

2 czubate łyżki creme fraiche

1 mała czerwona cebula

pudełko koktajlowych pomidorków

1 czerwona papryka

garść  rukoli do dekoracji

sól i pieprz do smaku

oregano do pomidorków

pizza przepis Rozpuść drożdże w mleku, dodaj oliwę, obie mąki i sól. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie ugrilluj paprykę i oczyść ze skórki i nasion. Lekko posól. Przekrój pomidorki, na pół, skrop oliwą , posyp solą, oregano i wrzuć je do piekarnika na grill na 10 minut. Mięso podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Posól i popieprz. Przesuszoną mozzarella utrzyj na tarce.

Rozwałkuj ciasto na dwa placki i i piecz spody w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 5 minut. Spody dostaną pęcherzy, prawie jak pita chleb. Wyjmij i od razu rozsmaruj creme fraiche, a następnie nałóż usmażone mięso i czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka. Posyp startą mozzarella a na wierzchu ułóż pomidory i grillowaną paprykę. Zapiecz pizzę przez 5-7 minut, aż ser się rozpuści i będzie ciągnący.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *