Pizza bianco z pesto i szparagami

Zielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami. To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika. Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto, miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo!

zielona pizza

Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele inspiracji na pizzę. W każdym zakątku można było trafić na małe piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego kiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku.

pizza bianco

Pizza bianco

Składniki:

na 1 podłużną pizzę

ciasto na pizzę, tutaj przepis

100 g philadephia

2 łyżki utartego parmezanu

1 łyżka oliwy

szczypta soli

50 g włoskich orzechów

100 g koziego twarogu

12 zielonych szparagów

4 łyżki pesto

50 g zielonej sałaty

killa listków mięty pieprzowej

zielona pizza z pesto i szparagami

Zagnieć ciasto na pizzę, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj  w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zazwyczaj stawiam blachę na dnie piekarnika. Upieczony spód obłóż sałatą, resztą szparagów, kozim twarogiem. Powtykaj kleksy z pesto i posyp resztą włoskich orzechów. Na koniec udekoruj miętą.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *