Pizza chipsy i hummus na ostro

Bezmięsnie również dzisiaj. Ostatnio piekłam bułki ze szpinakiem, więc wpadłam na pomysł upieczenia spodów do pizzy jako pizza chipsy. Takie pizza chipsy to świetny dodatek do różnego rodzaju dipów czy kremowych sałatek. Niewiele potrzeba aby pizza chipsy upiec, a można je doprawić na różne sposoby. Zioła, grillowana paprika, chili czy dymka to moje ulubione składniki, którymi zazwyczaj doprawiam moje pizza chipsy.

Pizza chipsy to fajny dodatek do nabierania dipu, u mnie dzisiaj hummus na ostro. Lubicie hummus? Ja bardzo, przyrządzam hummus często i za każdym razem staram go się jakoś “udobrzyć“. Hummus to idealny dip, który pasuje niemalże do wszystkiego jak również zdrowe smarowidło na chleb. Dzisiaj proponuję wersję na ostro z użyciem pieczonego jalapeno ale jeśli lubicie łagodny hummus to proponuję ten przepis na hummus.

Hummus na ostro zawiera wszystko co lubię. Jest ostry, prawda, ale oczywiście każdy może dopasować przepis do swoich możliwości. Lubię jeść ostre potrawy. To tylko kwestia przyzwyczajenia. No jak myślicie ile jalapeno dodałam, jedno, dwa czy trzy jalapeno?

pizza chipsy i hummusPizza chipsy i hummus na ostro

Składniki:

na 4 porcje

Pizza chipsy

400 g pszennej mąki

10 g drożdży

200 ml wody

1 łyżeczka soli

5 suszone pomidory w oleju, pokrojone w cienkie plasterki

1 dymka, pokrojona

świeże zioła, u mnie bazylia, oregano i tymianek, grubo posiekane

3 łyżki oliwy do posmarowania

pizza chipsy przepis Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę. Zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zarób lekkie elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj resztę składników. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm i podziel na małe trójkąty. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj oliwą. Piecz pizza chlebki w nagrzanym na 250ºC piekarniku przez 10-12 minut.

Hummus na ostro z chili

1 puszka ciecierzycy, 400 g

1 małe awokado

1 – 3 zielone chili, pieczone

3 duże ząbki czosnku, u mnie pieczone i bardzo duże

garść świeżej kolendry

2 łyżki tahini

1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego kminu rzymskiego

sok z jednej limonki

2 – 3 łyżki oliwy

hummus z awokadoUpieczone jalapeno oczyść z pestek. Skórkę możesz zachować. Posiekaj kolendrę, odcedź ciecierzycę, obierz i pokrój czosnek. Wszystkie składniki włącznie z ciecierzycą,  tahini i oliwą zmiksuj w blenderze  na jednolitą drobnoziarnistą masę. Jeśli hummus wciąż jest bardzo gęsty dodaj wody lub więcej oliwy. Dopraw hummus sokiem z limonki, solą i pieprzem kajeńskim. Podaj razem z pizza chipsami.

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *