Pizza dwa smaki

Dzisiaj na obiad upiekłam pizza dwa smaki. Wielka pizza na cieniutkim spodzie. Jedna połowa posmarowana pesto, a druga sosem romesco. Przepis na pizza wziął się stąd, że  z mężem mieliśmy ochotę na dwie różne pizze. Mój mąż lubi pizzę z pomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby.

pizza

Przepis na pizza

Składniki:

Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody

450 g pszennej mąki

2 łyżeczki soli

15 g świeżych drożdży

300 ml letniej wody

2 łyżki oliwy

Nadzienie

3 łyżki sosu romesco, tutaj przepis

200 g mozzarella

3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis

30 g parmezanu

kilka suszonych pomidorów w oleju

czarne oliwki w oleju

garść zieleniny, u mnie rukola i bazylia

pizzaRozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą mozzarella, pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i posyp zieleniną i świeżo utartym parmezanem.

pizza_bake_off

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *