Pizza z dynią i feta

Pizza z dynią i feta…Każda kolejna pizza, którą piekę, staje się moją ulubioną. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto  i smaczne nadzienie. Kiedy piszę nadzienie to wierzcie mi, pizzę można zrobić ze wszystkiego! Pizza z dynią i feta jest tego przykładem. Bardzo smaczna pizza nieco w świątecznym tonie. Cienkie kawałeczki dyni, suszona żurawina i włoskie orzechy…Takie nadzienie jest warte grzechu. Dynia i feta, słodkie i słone to wspaniała kompozycja smakowa.

przepis pizza z dynią

Dynia, dynia…Wszędzie dynia! Owo warzywo przeżywa prawdziwy renesans. Złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się standardów…Krem z dyni jest na pewno smaczny, pizza z dynią również!

pizza_przepis

Pizza z dynią

Składniki:

1 pizza

250 g pszennej mąki

5 g świeżych drożdży

150-180 ml wody

½ łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka świeżego tymianku

Nadzienie

200 g dyni

sól morska do smaku

2 łyżki oliwy

¼ łyżeczki chili płatków

100 g feta

2 łyżki pomidorowego sosu

1 łyżka suszonej żurawiny

10 połówek włoskich orzechów

garść rukoli

pyszna pizza

Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop dynię oliwą, posyp solą morską, chili i piecz przez 15 minut. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o średnicy 25 cm. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż dynię i pokrusz ser. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, obłóż rukolą i posyp żurawiną i orzechami. Pokrój na kawałki. Smacznego!

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *