Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami

Piątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy. Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio  przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy.

Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby. Poza pizza ze smażonymi grzybami jest o wiele lepsza…Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek! W tej pizzy znalazła się dynia i owczy ser. Po upieczeniu posypałam pizzę świeżym tymiankiem i żurawiną….czy ja w ogóle muszę pisać jeszcze przepis? Podekscytowana kuchennymi przebojami chcę Wam opisać pizzę z jak najlepszej strony…bo jest pyszna i koniecznie musicie wypróbować przepis!

Pizza z grzybami

Składniki:

na 2 duże pizze

Spód do pizzy, tutaj przepis

500 g leśnych pieczarek

2 ząbki czosnku

1 ½  łyżki masła

3 łyżki balsamicznego octu

100 g owczego sera typu feta

200 g dyni

2 łyżki świeżego tymianku

½ łyżeczki płatków chili

150 g mozzarella

1 czubata łyżka suszonej żurawiny

Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki.  Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój na grube plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj czosnek, drobno pokrojony, lekko posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty.

Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były “mokre”.

SparaSpara

SparaSpara

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *