Pizza z kurkami i marynowaną cukinią

Pizza z kurkami i cukinią…Całe lato zleciało nam na grillowaniu. Moje dzieci zapomniały o pizzy. Po powrocie z wakacji wracamy do starych rutyn. Pierwszy powakacyjny weekend rozpoczynam kolejnym przepisem na pizzę. Przepis w całości jarski, kurki nazbierane przeze mnie i męża, cukinia marynowana, mozzarella…Niby nic nowego, a pizza z kurkami jest po prostu przepyszna! Lubicie piec pizzę? Ja bardzo! Oczywiście nie kończy się na jednej pizzy. Kiedy piekę pizzę to jest to obiad, kolacja, a wielu wypadkach i śniadanie. Rodzinka po prostu przepada za pizzą! Wypiekam więc kilka pizzy na raz i potem mam wszystkich z głowy! To się nazywa serwis!

pizza z kurkami i cukinią

Pizza z kurkami to pizza sezonowa. Można ją oczywiście zrobić z innymi leśnymi grzybami, ale ja jeszcze oprócz surojadek i jednego podgrzybka nic innego nie nazbierałam. Może będę miała więcej szczęścia w Szwecji…Deszczu nie brakuje, więc grzyby powinny rosnąć, pytanie jakie?

Pizza z kurkami

Składniki:

1 pizza

250 g pszennej mąki

7 g świeżych drożdży

125-140 ml podgrzanego mleka

½ łyżeczki soli

250 g kurek

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka  zimnej wody

1 łyżeczka winnego octu

sól i pieprz do smaku

szczypta suszonych ziół prowansalskich

1 cukinia marynowana, tutaj przepis

½ łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

½ łyżki masła

200 g mozzarella w kulkach

½ łyżeczki suszonego oregano do posypania

pizza z kurkami

Zacznij od przygotowania cukinii według przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

kurki_przepis

Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku. Teraz rozprowadź porcję cukinii, a na koniec powciskaj kuleczki mozzarelli. Umieść pizzę na podgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gorącym kamieniu do pizzy. Piecz na samym dnie przez 10 minut. Wyjmij i podziel na kawałki radełkiem do pizzy.

 

 

SparaSpara

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *