Pizza z romesco na razowym spodzie

Pizza z romesco na razowym spodzie to pizza, którą wciąż ostatnio jadam. Rzadko kiedy smakuje mi kupna pizza. Mam kilka ulubionych miejsc w Goteborgu, gdzie podają pizzę w miarę w moim guście. Polskie pizzerie generalnie uważam za tragiczne…ale czasami zostaję pozytywnie zaskoczona. Na ogół idąc do nieznanej mi pizzerii obserwuję co ludzie dostają na talerzu…Czy spód do pizzy jest cienki i dobrze wypieczony, czy nadzienie jest smaczne…Zdarzyło się, że po prostu opuściłam lokal…

pizza z rimesso na razowym spodzie

Praktycznie jest oczywiście upiec pizzę samemu, bo spełnia ona wszelkie oczekiwania, bynajmniej moje. Poza tym za każdym razem można wymyśleć coś nowego choćby pizza z romesco. Na ogół używam biały lub pomidorowy sos do pizzy. Ostatnio zrobiłam nową  porcję romesco. Wpadłam na pomysł, że resztę sosu wykorzystam do pizzy. Sos romesco ma delikatny słodki smak, dlatego warto go połączyć z feta lub prosciutto.

romesco hiszpański sos

Lubię pizze obłożone zieleniną, czasami piekę pizzę bez sera. Zamiast rozpuszczonego sera równie dobrze smakuje feta, kozi ser lub kawałki manchego. Pyszne dodatki to jedno ale spód do pizzy jest równie ważny. Jaką pizzę lubicie z grubym czy cienkim spodem? Ja lubię pizzę na cienkim spodzie.

pizza z romesco

Pizza z romesco

Składniki:

na 1 pizzę

250 g pszennej mąki

50 g mąki razowej pszennej lub grahamki

200 ml wody

10 g świeżych drożdży

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soli

Nadzienie

5 łyżek sosu romesco, tutaj przepis

30 g sera manchego

killa plastrów prosciutto

10 koktajlowych pomidorów

garść liści bazylii

2 dymki

czarny pieprz do posypania

pizza_przepis

Zacznij od ciasta na spód pizzy. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco. Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij pizzę, ułóż szynkę, liście bazylii, manchego, oprósz lekko czarnym pieprzem. Pod wpływem ciepła bazylia zwiędnie, a ser zacznie się błyszczeć co nada pizzy rustykalny wygląd. Smacznego!

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *