Pizza z włoskimi smakami

Pizza z włoskimi smakami. Ostatnio byłam w restauracji, gdzie podają pizzę na wcześniej upieczonym spodzie. Spód do pizzy jest bardzo cienki, a sama pizza obłożona po brzegi sałatą i pysznymi włoskimi specjałami. Dzisiaj taką pizzę przyrządziłam w domu. z tej okazji wybrałam się do butiku z włoskimi delikatesami. Kupiłam prosciutto, bresaola, nadziewane papryczki, mozzarella (ponoć buffalo).

Lubię, kiedy pizza ma chrupiący, cienki spód, za to jest obłożona po brzegi różnymi delikatesami. Jeśli nie wiecie co to jest bresaola to zdradzę, że to bardzo chuda włoska wędlina z wołowiny. Bresaola wolno dojrzewa podobnie jak prosciutto.

pizza

Pizza Italia

Składniki:

1 spód do pizzy, tutaj przepis

50 g bresaola

50 g prosciutto

100 g mozzarella

killa czarnych oliwek

killa nadziewanych papryczek

garść rukoli

killa listków bazylii

garść koktajlowych pomidorów

oregano do posypania

oliwa do polania

pizza ItaliaUpiecz spód do pizzy według przepisu w linku. Posmaruj spód oliwą i piecz w nagrzanym na 225ºC piekarniku przez około 12 minut. Obok ułóż koktajlowe pomidory, aby się lekko zrumieniły. Wyjmij spód i na jeszcze gorący spodzie poukładaj kawałki mozzarella. Porozrzucaj rukola,liście bazylii, pomidory, papryczki, oliwki i ułóż wędlinę. Całość posyp oregano i polej dobrą oliwą. Smacznego.

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *