Placki plantanowe z batatem

Dzisiaj zapraszam na placki nietypowe, placki plantanowe z batatem. Pisałam niedawno o plantanach i obiecałam wtedy kilka nowych przepisów. Najprostszym z nich są placki. Placki plantanowe są bardzo smaczne, lekko słodkie i dlatego pasują z jogurtem i świeżymi owocami. Co prawda plantan zawiera sporo skrobii to ja jednak dodałam odrobinę mąki do masy. Dobrze zrobiłam, bo placki od razu ładnie się smażyły nie straciwszy przy tym na puszystości.

placki plantanowe

Piękny pomarańczowy kolor zawdzięczają oczywiście batatowi. Do placków można użyć świeżego lub pieczonego batata. Ja tym razem wykorzystałam świeży batat.

przepis placki plantanowe

Placki plantanowe

Składniki:

na 20 placków

2 plantany, dojrzałe

1 batat, około 250 g

2 jajka

100 ml mleka

80 g mąki

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

Dodatkowo

cukier puder

truskawki

twarożek jogurtowy

placki plantanowe z batatem

Obierz batata i zmiksuj. Obierz batata i zetrzyj na race o małych oczkach tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Dodaj do zmiksowanego plantanu z jajkami, solą, mlekiem i mąką.Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż małe placki. Podawaj z twarożkiem, truskawkami, posypane cukrem pudrem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *