Placki z quinoa kokosowo migdałowe

Niedawno przyrządziłam sałatkę z czarną quinoa. Dzisiaj proponuję placki z quinoa kokosowo migdałowe. Pyszne bezglutenowe placki pachnące kardamonem. Uwielbiam kardamon. Najlepiej świeżo zgnieciony w moździerzu. Niesamowity aromat. Doszłam do wniosku, że czasami mam większą ochotę na kardamon niż cynamon. Jeśli nie podzielacie mojego zdania z pewnością możecie zamienić nieco pieprzny kardamon na słodki cynamon.

plackiPlacki z quinoa przyrządzam często na śniadanie.  W pracy wzbudziłam nimi niemałe zainteresowanie. Były takie aromatyczne i nakrapiane…”Co to za kropeczki?” Pytały się koleżanki. Placki z czarną quinoa, super!

Quinoa zwana komosą ryżową jest bardzo bogata w białko. Poza tym nie zawiera glutenu. W handlu można dostać białą, czerwoną i czarną komosę. Pod względem smaku niczym od siebie się nie różnią. Kupuję czasami mieszankę trzykolorową.  Quinoa ma specyficzny smak. Przed przyrządzeniem należy ją dobrze wypłukać w zimnej wodzie, pocierając między palcami. Wtedy po ugotowaniu będzie smaczna.
quinoa

Placki z quinoa

Składniki:

na 12 placków

75 g czarnej quinoa, ugotowanej

150 ml kokosowego mleka

1 łyżka sosu z cytryny

75 g migdałowej mąki

20 g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżeczki błonnika witalnego

szczypta soli

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki kardamonu

200 g jogurtu

3 łyżki klonowego syropu lub miodu

2 banany

2 łyżki kakao nibs

masło lub olej kokosowy do smażenia

placki_przepisW miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj ugotowaną quinoa, kokosowe mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie gęściejsze. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj ciasto łyżką. Na wierzchu ułóż 3 plasterki banana. Smaż małe placki po obu stronach. Podaj placki z jogurtem, resztą banana i polane klonowym syropem. Można posypać kakao nibs.

placki z quinoaKakao Nibs to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao.

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *