Placki ziemniaczane na ostro big size

Ponoć 13 pażdziernika był dzień ziemniaczanych placków. Nic mi nie było wiadomo na ten temat. Nie wiedziałam nawet, że taki dzień istnieje. Przyrządzam placki ziemniaczane często, bo moje dzieci bardzo lubią ale tylko na słodko…Do tej pory, bo dzisiaj usmażyłam placki ziemniaczane na ostro a w dodatku big size i bardzo im smakowały!  Placki przypominają naleśniki i nawet przez chwilę zastanawiałam się czy je nawet nazwać -ziemniaczane naleśniki. Są to typowe placki na ostro. Ziemniaki zmiksowałam z cebulą, solą i pieprzem, więc już same placki są pikantne i smaczne. Ale ja wolałam podać z pieczonym kurczakiem i sosem z pieczarek. Rukola dodaje daniu dodatkowej pikantności.

placki ziemniaczane na ostro

Placki ziemniaczane na ostro to szybki obiad, zwłaszcza, że ja zmiksowałam ziemniaki w malakserze stosując nóż do krojenia zamiast wkładki do tarcia. O wiele lepiej i szybciej! Oczywiście placki na ostro możecie podać z dowolnym nadzieniem ale wypróbujcie z sosem i mięsem. Na pewno danie przypadnie Wam do smaku.

ziemniaczane placki na ostro

Placki ziemniaczane

Składniki:

na 4 duże placki

800 g ziemniaków

2 jajka

1 mała cebula

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki białego pieprzu

125 g pszennej mąki

masło klarowane lub olej do smażenia

Sos z pieczarek

250 g pieczarek

1 mała cebula

250 creme fraiche

100 ml śmietanki

1 łyżka masła klarowanego

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżka natki pietruszku

Dodatkowo

porcja pieczonego kurczaka

garść rukoli

placki ziemniaczane na ostro_1

Obierz pieczarki i pokrój w grube plasterki. Rozgrzej masło i usmaż pieczarki na złoty kolor. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Wlej śmietankę, dodaj creme fraiche i zagotuj sos. Dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Włóż do malaksera i zmiksuj. Dodaj sól, pieprz, jajka, mąkę i wymieszaj. Smaż niezbyt grube placki, tak aby można je było złożyć na pół. Ułóż rukolę na talerzu, a na niej gorący placek. Połowę placka polej sosem i obłóż pokrojonym mięsem, złóż w półksiężyc. Resztą sosu polej wierzch placków. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *