Placki ziemniaczane po pakistańsku

Moja pakistańska przyjaciółka Amira gotuje wspaniale. Do moich ulubionych przepisów, które jest bardzo prosty w wykonaniu należy przepis na placki ziemniaczane. Są to placki z gotowanych ziemniaków, przyprawione na ostro, które ja podaję z jogurtowym dipem.

Do tego dania z powodzeniem można wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu. Mówiąc szczerze zawsze gotuję więcej ziemniaków z myślą, że na drugi dzień zrobię te pyszne placki, knedle czy kopytka.

placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Przepis na placki ziemniaczane po pakistańsku

Składniki:

10 placków

  • 400 g gotowane ziemniaki, przeciśnięte przez  praskę
  • garść świeżej kolendry
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka płatków chili, lub wedle smaku
  • sól do smaku
  • 1 jajko, roztrzepane
  • olej do smażenia

Dip jogurtowy

  • 300 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Nasiona kminu upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz jajka  i uformuj 10 placków.
  • Zanurz każdy placek w jajku i smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na jogurtowy dip.
  • Podawaj placki razem z dipem.

placki ziemniaczane na ostro

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *