Placki ziemniaczane z żytnią mąką

Lubicie placki ziemniaczane, takie tradycyjne bez dodatków? Ja i moje dzieci uwielbiamy placki ziemniaczane ale każde z nas lubie je jeść inaczej. Moje dzieci najczęściej jedzą je z cukrem. Od czasu do czasu skuszą się na placki z kwaśną śmietanę i cukrem. Ja również lubię jeść placki ze śmietaną lub kremem fraiche ale najbardziej smakują mi z dżemem. Przyrządzanie placków to obecnie przyjemność. W dobie postępu nie sądzę, że jest ktoś kto trze ziemniaki na tarce…A może i jest…Tak czy inaczej ucieram ziemniaki za pomocą malaksera i specjalnej wkładki. Utarte ziemniaki mieszam z jajkami, mąką i solą. To są moje tradycyjne placki ziemniaczane! Jeśli mam ochotę to dodaję do nich marchewkę lub cukinię.

placki ziemniaczane

Do placków dodaję mąkę ale niekoniecznie pszenną. Świetnie sprawdza się mąka grahamka jak również żytnia. Ile jej dodać? Zawsze robię to na oko, bo wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. O tej porze ziemniaki nie są już takie soczyste, więc mąki potrzeba o wiele mniej. Mimo wszystko wolę dodać ekstra jajko niż dodatkową łyżkę mąki. Placki będą bardziej pożywne. A wy jak robicie placki?

Placki ziemniaczane

Składniki:

na 24 placki

800 g ziemniaków

2 jajka

100 – 120 g mąki

2 łyżeczki soli

olej do smażenia

przepisy na placki

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wbij jajka, dodaj sól i wymieszaj. Przesiej mąkę i wymieszaj z masą. Wlej olej na patelnię i dobrze rozgrzej. Nakładaj masę łyżką, formując okrągłe placki. Smaż po obu stronach na rumiany kolor. Podawaj placki na ciepło z cukrem, śmietaną lub dżemem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *