Placuszki na śniadanie

placuszki na sniadanie

Dzisiaj miał być inny wpis, ale się nie wyrobiłam z sesją zdjęciową. Zapraszam więc na pyszne placuszki z manny i płatków owsianych z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i żurawiny. Super kombo , które ci przysporzy super siły!

Przepis ten podpatrzyłam na blogu Inspirowane smakiem i od razu się w nim zakochałam. Placuszki na śniadanie, czy nawet na deser są zdrowe, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Czego tu więcej oczekiwać po takich dobrociach… A no tego, ze jest się dłuuugo sytym. Po 3 sztukach na śniadanie nawet mi się nie chciało myśleć o obiedzie.

Placuszki są bardzo proste do zrobienia. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na 10 minut, aby kaszka trochę napęczniała, a potem smażymy na odrobinie tłuszczu. Do dzieła i smacznego!

placuszki z manny i platkow owsianych

Przepis na placuszki z manny i płatków owsianych

Składniki:

10 sztuk

  • 100 ml kaszki mannej
  • 100 ml płatków owsianych, błyskawicznych
  • 100 ml zmielonych orzechów włoskich + 1 łyżka do posypania
  • 100 ml suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • syrop klonowy lub miód

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i pozostawiamy na 10 minut, aby kaszka trochę napęczniała. Gotową masę nabieramy łyżką i smażymy okrągłe  placuszki z obu stron.
  • Gorące placuszki posypujemy orzechami i polewamy syropem klonowym lub miodem jak kto lubi.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *