Placuszki z ricotta, jablkami i dynia

Placki, placuszki czy nalesniki, chyba kazdy je lubi. Lubie wymyslac nowe kombinacje smakowe. Dynia i jablka dominuja w tej chwili w moim jadlospisie, jesienne plony. Postanowilam wiec wyprobowac je razem w plackach.

Przepis na placuszki z ricotta, jablkami i dynia

Składniki:

20 sztuk

  • 5 jabłek, średniej wielkosci
  • 5 łyżek musu dyniowego
  • 4 jaja
  • 250g serka ricotta
  • 1 łyżeczka vaniljowego cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 dl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Ubij lekko jajka, cukier, wanilię i ser ricotta.
  • Przesiej mąkę i dodaj do jajek wraz z proszkiem do pieczenia i sola.
  • Obierz jabka ze skorki, pokroj w kostke i poddus w rondelku wrza z 2 lyzkami cukru. Jablka maja byc miekkie, ale wciaz w calosci.
  • Dynie pokroj w kostke i podpiecz w piekarniku, a potem zmiksuj lub przepusc przez maszynke do mielenia miesa.
  • Na koniec dodaj jabłka i dynie. Wymieszaj lekko. Być może musisz dodac trochę wiecej mąki, w zależności od wielkości jabłek.
  • Smaż małe, okrągłe placki na średnim ogniu z obu stron.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *