Plantan -co to jest -jak to jeść

Plantan zwany również platanem lub bananem warzywnym na pierwszy rzut oka przypomina banan owocowy. Plantany są jednak intensywnie zielone i o wiele większe. Duże sztuki osiągają nawet 40 cm długości. Miąższ przypomina ten z żółtego banana. Surowy i niedojrzały plantan smakuje jak mąka i w ogóle jest niesłodki. Zawiera dużo skrobi, dlatego w niektórych krajach zwany jest bananem mącznym.

plantan banan warzywny

Plantany można spożywać dopiero wtedy, kiedy skórka lekko zżółknie i pokryje się brązowymi plamkami. Wykorzystuje się je do gotowania, pieczenia lub smażenia. W restauracjach podawane są w formie grubych smażonych plastrów zwanymi chipsami.  Plantana można jeść i na surowo. Dojrzały plantan posiada mocno brązową skórkę i miękki miąższ.

Rzadko używam plantanów w mojej kuchni, a to tylko dlatego, że muszę jechać po nie na koniec świata…No tak niezupełnie… Jeszcze nie spotkałam plantanów w sklepie z tradycyjnymi produktami. Kupuję je w orientalnych butikach. Stosunkowo nie są drogie. Praktycznie kosztują tyle samo co ich słodki kuzyn. Mój pierwszy przepis z plantatami to gulasz z jagnięciny. Tutaj wykorzystałam zielone lekko przyżółcone plantany, które najpierw ugotowałam.

przepis plantan

Dzisiaj kupiłam plantany, bo mam w planie kolejne z nimi przepisy. Były jednak niedojrzałe i muszą poleżeć parę dni. Lubicie plantany? Jedliście je kiedyś?

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *