Po prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa

Szukalam od dawna przepisu na ciasto czekoladowe. Znalazlam wysmienity przepis na przepyszna babka czekoladowo dyniowa u bayaderki . Babka jest po prostu aksamitna w smaku, puszysta i smakuje…. no czekolada oczywiscie. Na blog bayaderki warto zajrzec, bo fajne przepisy i piekne zdjecia oczy ciesza. Dokladnie cos dla mnie. Wlasnie stalam sie wlascicielka nowego aparatu fotograficznego i potrzebuje troche inspiracji na nietypowe zdjecia.

A oto przepis

Przepyszna babka czekoladowo dyniowa

Składniki:

  • 220 g czekolady, 70% kakao, minimalna
  • 170 g masła, lekko solone
  • 3 jaja
  • 270 g cukru muscovado
  • dl zimnej wody,
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 290 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g puree z dyni
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60g zielonych rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  • Masło i czekolade rozpuscic na ogniu lub w mikro.
  • Foremke na babke, koniecznie z wycieciem w srodku posmaruj tluszczem i posyp tarta bulka.
  • Ubij jajka z cukrem i powoli dodaj roztopiona mase czekoladowa.
  • Nastepnie wlej wode, mieszajac wciaz mikserem.
  • Przesiej make z proszkiem i wymieszaj z wanilja. Ostroznie wieszaj make do masy lyzka.
  • Na koncu dodaj rozdrobniona widelcem dynie i posiekane orzechy wloskie i rodzynki.
  • Piecz babke na pierwszym poziomie w piekarniku na 160ºC (termoobieg). Male foremki z ciastem potrzebuja 45 minut.
  • Po ostygnieciu wyjmij ciasto z foremki i posyp cukrem pudrem.

Pierwszy raz pieklam to ciasto. Babka jest duza i dlatego potrzeba mi bylo dwoch foremek. Jesli wiec masz ochote na upieczenie tej babki to polecam foremke, ktora pomiesci dwa litry. Babka wyrasta dodyc wysoko i w mniejszej foremce moze wyplynac.

Tym razem ugrillowalam dynie w piekarniku. Byla tak mieciutka , ze wystarczylo ja rozgniesc widelcem.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *