Podpłomyki do grilla

Grill sezon w pełni, pogoda wciąż dopisuje, a u nas jak zwykle grillowo i wesoło. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę i znajomych pysznym chlebem do grilla. Upiekłam jak ja to nazywam podpłomyki, a więc małe płaskie chlebki, które podprawiłam na ostro. Poza tym dodałam mnóstwo pietruszki z czosnkiem. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych świeżym pieczywem do grilla to polecam właśnie podpłomyki.

Ostatnio wpadła mi w oko strona pod nazwą  SuperWnetrze.pl  z nietypowymi, kuchennymi gadżetami i nie tylko. Znalazłam tam bardzo fajne doniczki do zawieszenia, które z powodzeniem można wykorzystać do ziół. Kupując świeże zioła zazwyczaj od razu je przesadzam w większe doniczki i cieszę się ich  zapachem i dobrą jakością przez dłuższy okres czasu. Moje doniczki już  w drodze, wybrałam białe, bo takie pasują w mojej kuchni. Poza tym takie same doniczki można nabyć w zielonym kolorze.

podpłomyki do grilla

Ale z powrotem do przepisu na podpłomyki do grilla. Piekłam ten chleb już dwa razy, a dzisiaj to już trzecie podejście. Te podpłomyki po prostu nie tracą na popularności! Piekłam je z fetą , kozim serem, a dzisiaj upiekłam je z polskim, poczciwym, tłustym twarogiem. Pychotka!

Przepis na podpłomyki do grilla

Składniki:

na 20 chlebków

  • 1200 ml (około 900 g) mąki pszennej do chleba
  • 100 ml ( 80 g)mąki pszennej z pełnego przemiału
  • ½ l wody, zimnej
  • 300 ml pszennego zakwasu, aktywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • drożdże, kulka wielkości zielonego groszku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 ml posiekanej natki pietruszki
  • 4 duże czosnki, lub wedle smaku
  • 1 łyżeczka wędzonych płatków chili
  • ½ łyżeczki grubozmielonego pieprzu
  • 150 g twarogu
  • 2 ½ łyżeczki soli

pikantne chlebki do grilla

Rozpuść drożdże w wodzie z dodatkiem miodu, oliwy i zakwasu. Dodaj obie mąki i zacznij zagniatać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Podczas wyrabiania chlebowego ciasta dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, szczypiorek, sól i przyprawy.

Kiedy ciasto już jest w pełni wyrobione i pojawią się nitki glutenu dodaj pokruszony twaróg. Przykryj ciasto chlebowe szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę  w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy po czym włóż do misy, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia znowu na godzinę. Powtórz składanie  i zostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.

Uformuj 20 okrągłych płaskich placków, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz chlebki na 225ºC w termoobiegu lub na 250ºC bez termoobiegu przez około 10 minut.

kanapka z hummusem

Ten chlebek pasuje świetnie do grillowanego mięsa, ryb, sosów czy wszelkiego rodzaju past jak na przykład hummus.

 

 

8 komentarzy

  • Pani Gosiu
    Czy mąka pszenna z pełnego przemialu jest ważnym składnikiem w przepisie. Niestety nie mam możliwości zakupu tego typu maki. Jaka mąka mogę ja zastąpić żeby nie tracić smaku podplomykow?

    • Witam! Można użyć mąki graham lub tylko mąki pszennej. Pewnie proporcje wody nieznacznie się zmienią.
      Pozdrawiam serdecznie

  • Dzień Dobry
    Tzn należy dać więcej czy mniej wody? Nie mam za dużo doświadczenia w pieczeniu chleba,dopiero zaczynam przygodę.
    I jeszcze jedno pytanie: jak długo po upieczeniu zachowuja swą świeżość. Można upiec dzień wcześniej?
    Bardzo dziękuje za odpowiedz.
    Pozdrowienia z Niemiec
    Iwona

  • Ilość wody zawsze zależy od rodzaju mąki…ciasto chlebowe powinno być elastyczne, wilgotne ale i odchodzić od ścianek naczynia. Można również zrobić test glutenowy. Kawałek ciasto rozciągnąć między palcami. Jeśli się szybko nie rwie i rozciąga bez problemu podobnie jak guma do żucia to ciasto jest zagniecione i zawiera wystarczającą ilość wody. Chleb jest świeży na drugi dzień ale nie tak świeży jak upieczony tego samego dnia. Ja zawsze mrożę świeżo upieczony chleb a potem rozmrażam w mikrofalówce i jest wtedy jak świeżo upieczony.
    Powodzenia
    Malgorzata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *