Grill sezon w pełni, pogoda wciąż dopisuje, a u nas jak zwykle grillowo i wesoło. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę i znajomych pysznym chlebem do grilla. Upiekłam jak ja to nazywam podpłomyki do grilla a więc małe płaskie chlebki, które podprawiłam na ostro. Poza tym dodałam mnóstwo pietruszki z czosnkiem. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych świeżym pieczywem do grilla to polecam właśnie podpłomyki.
Ostatnio wpadła mi w oko strona pod nazwą Super Wnętrze z nietypowymi, kuchennymi gadżetami i nie tylko. Znalazłam tam bardzo fajne doniczki do zawieszenia, które z powodzeniem można wykorzystać do ziół. Kupując świeże zioła zazwyczaj od razu je przesadzam w większe doniczki i cieszę się ich zapachem i dobrą jakością przez dłuższy okres czasu. Moje doniczki już w drodze, wybrałam białe, bo takie pasują w mojej kuchni.
Ale z powrotem do przepisu na podpłomyki do grilla. Piekłam ten chleb już dwa razy, a dzisiaj to już trzecie podejście. Te podpłomyki po prostu nie tracą na popularności! Piekłam je z fetą , kozim serem, a dzisiaj upiekłam je z polskim, poczciwym, tłustym twarogiem. Ten chlebek pasuje świetnie do grillowanego mięsa, ryb, sosów czy wszelkiego rodzaju past jak na przykład hummus.
11 komentarzy
Cudne Gosiu!
Uwielbiam.
Częstuję się.
A proszę!
super pomysl ;))
Są doskonałe!
Tylko ja zakwasu w rękach jeszcze nie miałam…
Pani Gosiu
Czy mąka pszenna z pełnego przemialu jest ważnym składnikiem w przepisie. Niestety nie mam możliwości zakupu tego typu maki. Jaka mąka mogę ja zastąpić żeby nie tracić smaku podplomykow?
Witam! Można użyć mąki graham lub tylko mąki pszennej. Pewnie proporcje wody nieznacznie się zmienią.
Pozdrawiam serdecznie
Dzień Dobry
Tzn należy dać więcej czy mniej wody? Nie mam za dużo doświadczenia w pieczeniu chleba,dopiero zaczynam przygodę.
I jeszcze jedno pytanie: jak długo po upieczeniu zachowuja swą świeżość. Można upiec dzień wcześniej?
Bardzo dziękuje za odpowiedz.
Pozdrowienia z Niemiec
Iwona
Ilość wody zawsze zależy od rodzaju mąki…ciasto chlebowe powinno być elastyczne, wilgotne ale i odchodzić od ścianek naczynia. Można również zrobić test glutenowy. Kawałek ciasto rozciągnąć między palcami. Jeśli się szybko nie rwie i rozciąga bez problemu podobnie jak guma do żucia to ciasto jest zagniecione i zawiera wystarczającą ilość wody. Chleb jest świeży na drugi dzień ale nie tak świeży jak upieczony tego samego dnia. Ja zawsze mrożę świeżo upieczony chleb a potem rozmrażam w mikrofalówce i jest wtedy jak świeżo upieczony.
Powodzenia
Malgorzata
Witam
Gdzie można kupić taki zakwas?
Suszony czy płynny?
Krzysztof
Ja zawsze robię. Przepis jest na domowy zakwas, link https://codojedzenia.pl/zakwas-pszenny-i-orkiszowe-mini-bagietki/
Dziękuję za odpowiedź.
Napewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam Krzysztof