Podpłomyki naan z masłem czosnkowym

Podpłomyk naan to hinduski, mięciutki, plackowaty chlebek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można go upiec w piekarniku lub na patelni. Próbowałam obu sposobów. Naan z piekarnika wydaje mi się  bardziej puszysty i bardziej spuchnięty.
Naan pasuje jak ulał jako dodatek do różnych curry, wegetariańskich czy też  mięsnych. Osobiście lubię naan z masłem czosnkowym, ale jak wybieram się do kina, to sobie go daruję. Oto przepis na naan mojej indyjskiej przyjaciółki.

Składniki:
na 12 sztuk:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ½ dl wody
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 dl mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

  • Pokrusz drożdże i wymieszaj z cukrem w misce. Zalać ciepłą wodą i jogurtem.
  • Dodaj mąkę i sól. wyrabiaj ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie lepiące.
  • Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Podziel ciasto na 12 jednakowych kulek i rękoma formuj cienkie (1 cm) placuszki  o średnicy około 15 cm .
  • Piecz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, około 1 minuty po obu stronach lub w piekarniku, około 10 minut.
  • Roztop masło i dopraw przeciśniętym czosnkiem.
  • Bezpośrednio po upieczeniu placków naan pomaluj je masłem czosnkowym.

Naan oznacza chleb zarówno på hindusku jak i persku.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *