Podpłomyki z zaatar

Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki. Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej.

podpłomyki zaatar

Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem!

podpłomyki z zaatar

Podpłomyki

Składniki:

12-14 placków

900 g pszennej mąki wysoko proteinowej

50 g świeżych drożdży

500-600 ml zimnej wody

1 łyżka miodu

50 ml oliwy

1 łyżka soli

Do posmarowania

4 łyżki zaatar

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól morska do posypania

przepis na podpłomyki zaatar

Rozpuść drożdże  w zimnej wodzie. Dodaj miód, oliwę i wymieszaj. Wlej drożdże do misy, wsyp mąkę i zarób ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka. Dodaj sól i zagniataj dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo je uformować. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie  wsyp zaatar do moździerza, dodaj pokrojony czosnek i oliwę. Gnieć do połączenia składników.

Wyłóż wyrośnięte na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy i pozostaw ciasto na 10 minut. Podziel ciasto na porcje i rozciągając palcami formuj placki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (potrzebujesz dwie blaszki od piekarnika). Przykryj placki ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Posmaruj placki przyprawą i posyp solą. Wstaw blaszki do nagrzanego  piekarnika. Piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.

 

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

18 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *