Podsumowanie przepisu miesiąca i ogłoszenie zwycięskiego przepisu

Witam kochani. Nadszedł czas na podsumowanie przepisu miesiąca w sierpniu , którego tematem były dania z grilla. Wpłynęło kilka fajnych przepisów, a na zwycięzcę czeka nagroda w postaci patelni grillowej ufundowanej przez firmę Ballarini. Pewnie jesteście ciekawi, kto się stanie jej właścicielem. Oświadczam więc, że wygrana wędruje do  Anety Majchrzak, która przysłała przepis na kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera. Przepis absolutnie warty wypróbowania!

A co będziemy gotować we wrześniu? Sądzę, że fajnym tematem są ryby i owoce morza. W mojej rodzinie jadamy ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Krewetki i raki również często goszczą na naszym stole. Nigdy jeszcze nie przyrządzałam małży, ale zajadam się nimi w mojej ulubionej włoskiej restauracji. Jestem praktycznie skłonna spróbować każde danie z ryby…Próbowałam szwedzkie śledzie kwaszonektórych zapach odrzuca człowieka na odległość, mój mąż raczył mnie suszoną rybą po persku, jadłam suszone krewetki, kalmary w cieście, marynowane ośmiornice. Dzisiaj natomiast polecam przepis na dorsza w nie tradycyjnym wykonaniu. Przyrządziłam dorsza panierowanego w mące migdałowej, którego podałam z kalafiorowym purée na maśle i czosnku oraz polską tradycyjną coleslaw z białej kapusty z jabłkiem, cebulą i marchewką.  Bardzo polecam!

dorsz w migdałach z kalafiorowym puree

Dorsz panierowany w mące migdałowej i kalafiorowe purée

Składniki:

Na 4 porcje

  • 500 g fileta z dorsza
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Podziel rybę na 4 porcje. Posól i popieprz. Zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w migdałowej mące. Roztop masło na patelni. Dodaj olej i  , około 3 minut. Dobrze usmażona ryba powinna mieć białe i błyszczące mięso.

Kalafiorowe purée

  • 1 kalafior
  • 4 łyżki śmietanki, u mnie 30%
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki do polania
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • świeży tymianek do posypania

dorsz w panierowany

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, dodaj stopione masło, śmietankę i zmiksuj na purée. Resztę masła zrumień dodając czosnek pokrojony na plasterki. Podaj dorsza z kalafiorowym purée polanym zrumienionym masłem, posypanym tymiankiem i coleslaw.

Mąka migdałowa to sparzone i obrane ze skórki migdały. Z powodzeniem można ją zastąpić zmielonymi migdałami ze skórką.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *