Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów

Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów…Kolejna nowatorska wersja wieprzowej polędwiczki. Wieprzowina pasuje z czym popadnie nawet z sosem z kaparów i balsamicznego octu. Pyszna polędwica wieprzowa na obiad podana z pęczotto. Jak ja lubię takie wymyślne, a jednak proste w przyrządzeniu dania. Do tej potrawy nie potrzeba wiele składników. Mimo wszystko ma ona bardzo specyficzny smak i aromat. 2 łyżki kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca. Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne!

Polędwica wieprzowa

Składniki:

na 4 porcje

600 g wieprzowej polędwicy

3 ząbki czosnku

gałązka świeżego romarynu

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

1 łyżka masła + 2 łyżki do sosu

sól i pieprz do  smaku

100 ml balsamicznego octu

15o ml mięsnego bulionu

2 łyżki kaparów

Oczyść mięso z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Nastaw piekarnik na 175ºC. Przepuść czosnek przez praskę. Posiekaj rozmaryn. Wymieszaj z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Natrzyj mięso marynatą. Rozgrzej masło i zrumień mięso z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 10 – 12 minut w zależności od grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż  na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj  masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę i polej sosem.

Ważne jest aby nie przesmażyć polędwicy. Najlepiej użyć termometru. Temperatura powinna wynosić 145º – 160ºC. Mięso będzie wtedy mięciutkie i różowe po rozkrojeniu.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *