Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów. Przed obróbką mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Polędwica nie wymaga zbyt wiele przypraw. Czarny pieprz, sól i gałązka rozmarynu do smażenia wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy tym pamiętać aby mięso było w środku różowe czyli tak zwane medium rare.

Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi. Ekstra lampka wina do obiadu wskazana.

polędwica wołowa przepisGrillowana polędwica wołowa

Składniki:

4 porcje

600 g polędwicy wołowej

sól i pieprz do smaku

1 gałązka świeżego rozmarynu

olej do smażenia

Sos z czerwonego wina

300 ml czerwonego wina, wytrawne

1 mała czerwona cebula

2 gałązki świeżego tymianku

1 liść laurowy

1 łyżka masła

300 ml cielęcego bulionu

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru, opcjonalnie

polędwica wołowaOczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni  wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty po każdej stronie.

Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, po czym dodaj tymianek, laurowy liść i wino.  Gotuj aż większość wina wyparuje. Przetrzyj przez sito. Wlej zawartość z powrotem do garnka i dodaj bulion. Gotuj sos przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *