Polędwiczki w sosie marsala

Dawno nie było nowego przepisu na polędwiczki wieprzowe. Proponuję polędwiczki w sosie marsala. Często używam wino marsala w mojej kuchni. Ostatnio do kaczki. Dlatego czułam się bardzo bezpiecznie aby przyrządzić sos na bazie marsala. Czasami trzeba zaufać wewnętrznym uczuciom i tylko go for it! Polędwiczki w sosie marsala, potrawa nieplanowa…Planowałam grillowane polędwiczki wieprzowe ale ogarnęło mnie wieczorne lenistwo. Nie chciało mi się ich marynować…Asch, wymyślę coś jutro, pomyślałam i poszłam spać. Nie śniłam, że wojuję w kuchni ale jakimś cudem, kiedy się obudziłam rano miałam jasną wizję, co przyrządzę na obiad. Stres w kuchni to ostatnia rzecz jaką bym chciała doświadczyć. Gotowanie powinno być bezstresowe i prowadzić do nowatorskich pomysłów jak polędwiczki w sosie marsala. Jak to się mówi idea powinna dojrzeć jak wino.

 Polędwiczki marsala

Składniki:

600 g polędwiczki wieprzowej

3 szalotki

1 mały czosnek solo

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka świeżego tymianku

1 łyżka masła

250 g pieczarek

125 ml  marsala

200 ml mięsnego bulionu

100 ml  śmietanki

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

Mięso oczyść z błon i podziel na plastry o grubości 2 cm. Posyp pieprzem i zrumień na rozgrzanym maśle po obu stronach. Przełóż mięso do miseczki i przykryj folią. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pietruszkę z tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej sherry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj bulion, zagotuj, a następnie dodaj mięso. Gotuj przez 8 minut. Przed końcem gotowania dopraw sos śmietaną, ewentualnie solą i pieprzem.

To danie idealnie pasuje do kaszy. Moje dzieci mają długie zęby na kaszę. Za to ziemniaki mogą jeść codziennie. Ale surówka z brokułu, którą tu niedawno prezentowałam smakowała im.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *