Polędwiczki wieprzowe ala puttanesca

Pasta puttanesca uwielbiam i przyrządzam to danie bardzo często. Dzisiaj jednak proponuję polędwiczki wieprzowe ala puttanesca podane z makaronem zwanym bavetti.

Sos puttanesca to podstawa tego dania. Jest to sos pomidorowy z dodatkiem anchois z sardeli, kaparów i mnóstwo oliwek. Jeszcze kawałek świeżo startego parmezanu, jakieś zioła i danie pani lekkich obyczajów ( puttanesca po włosku – ładnie brzmi, prawda! ) już gotowe.

polędwica wieprzowa ala putanesca

Przepis na polędwiczki wieprzowe ala puttanesca

Składniki:

4- 5 portioner

  • 700 g polędwicy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 zielone chili
  • 1 małe opakowanie anchois, 35 g
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • mały słoik oliwek kalamata
  • 100 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka dobrej oliwy
  • olej do smażenia
  • 350 g makaronu bavetti lub spaghetti

przepis pasta putanescaUsuń włókna z polędwicy i podziel na plasterki, rozbij lekko tłuczkiem. Rozgrzej olej i zrumień lekko mięso. Mięso ma być tylko lekko podsmażone po obu stronach, a w środku jeszcze surowe. Włóż mięso do naczynia i przykryj folią. Na ten sam olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Podsmaż aż cebula się zeszkli i wtedy dodaj pokrojone anchois. Po minucie dodaj pomidory, kapary, oliwki i zalewę z sardeli. Gotuj sos przez 15 minut. Dodaj podsmażone polędwiczki i dopraw sos solą, pieprzem i bazylią. gotuj jeszcze przez 3 minuty.

W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Posyp makaron startym parmezanem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *