Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno

Szybko, szybko, szybko… uwielbiam takie szybkie obiady. Za nim otworzyłam lodówkę nie miałam pojęcia co ja dziś zrobię na obiad. W zamrażalce odkrywam kawałek polędwicy wieprzowej, trochę mrożonej fasolki… a w kuchennej spiżarni puszki z kiełkami i mini kukurydza oraz nudle.

Ugotowałam  azjatyckie, którego dawno nie jedliśmy. Nie za dużo mięsa, za to mnóstwo warzyw, w sam raz po świątecznym przejedzeniu.

Przepis na polędwiczki wieprzowe słodko kwaśne

Składniki:

na 5 porcji

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej
  • 2 marchewki
  • 4 szalotki
  • 1 czosnek solo
  • 100 g fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 puszka kiełków, 400 g
  • 1 puszka mini kukurydzy, 400 g
  • 2 łyżki chili sosu
  • 4 czubate łyżki mango chutney
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g nudli

Wykonanie:

  • Szalotki pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju.
  • Pokrój mięso na cienkie plasterki, oprósz mączką  i dodaj do cebuli. Wokuj 10 minut. Odsuń mięso i dodaj fasolkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Wokuj przez  5 minut, po czym dodaj mięso, chili sos, sos rybny i mango chutney. Wokuj az chutney się rozpuści, ewentualnie podlej odrobiną wody.
  • Ugotuj nudle aldente i wymieszaj  z sosem. Posyp kolendrą lub pietruszką.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *