Polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie

Obiad, obiad! Najważniejsza danie dnia, a ja dzisiaj nie miałam ochoty na gotowanie.  Pustki w lodówce (czas wybrać się na jakieś porządne zakupy), przeziębienie, hałas na głową od samego rana (robią się mieszkania na  strychu w naszej kamienicy), nic tylko zamówić pizzę. Ale kiedy już doszłam do siebie po wiaderku kawy wpadłam na olśniewającą pomysł, polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie. Pomyślałam, że do tego dania użyję wszystkie rodzaje pieprzu jakie mam w domu. Więc za nim ziarenka znalazły się w sosie powędrowały do moździerza…

Nowy problem powstał z czym polędwiczki podać. Zdecydowałam się na ciepłą sałatkę z prażonej kaszy gryczanej, fasoli, szparagów i groszku. Wszystko akurat miałam pod ręką, więc szybko się uwinęłam. Obiad zaliczony i wcale nie byle jaki!

Polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie

Składniki:

na 4 porcje

500 g wieprzowej polędwicy

1 łyżka dobrze zmiażdżonych różnych ziaren pieprzu, u mnie czarny,biały, zielony i czerwony

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

300 ml śmietany

100 ml bulionu

2 łyżki japońskiej soi

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

garść suszonych pomidorów, u mnie w oleju

150 wędzonego boczku w cienkich plastrach

1 mały por

przepis na polędwiczki wieprzowePieprz zgnieć porządnie w moździerzu. Jeśli lubisz ostrzejsze dania zmiażdż więcej. Podziel polędwiczki na plasterki i wymasuj pieprzem. Zrumień polędwiczki na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż do głębokiego rondla lub głębokiej patelni. Na suchej patelni zrumień łyżkę mąki, dodaj masło i smaż przez 2 minuty. Dodaj śmietanę, bulion, przecier pomidorowy, soję i suszone pomidory. Zamieszaj i zagotuj. Włóż polędwiczki do sosu i gotuj przez 10 minut. Boczek pokrój w cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni. Dodaj pokrojony por i smaż aż por będzie miękki. Dodaj wszystko do sosu. Jeśli sos jest za mało słony dodaj więcej soi. Na końcu posyp pietruszką i lekko zamieszaj.

Sałatka z kaszy gryczanej, fasoli, groszku i szparagów

200 g kaszy gryczanej, waga sucha

100 g zielonej fasolki, u mnie mrożona

100 g szparagów, u mnie mrożone

100 g zielonego groszku, u mnie mrożony

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

szybki obiad

Ugotuj kaszę na sypko. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszkli cebulę i czosnek po czym dodaj pietruszkę i rozmaryn. Zblanszuj warzywa w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do cebuli. Zrumień lekko. Na końcu połącz warzywa z kaszą. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Podaj polędwiczki z sałatką z kaszy.

Jeśli szukacie przepisu na wieprzowe polędwiczki proponuję również polędwiczki w sosie grzybowym, a dla smakoszy włoskiej kuchni, polędwiczki ala puttanesca.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *