Polędwiczki wieprzowe z boczkiem mozarella i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na świąteczny obiad polędwiczki wieprzowe z boczkiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Włoskie smaku należą do moich ulubionych i często goszczą na naszym stole. Polędwiczki wieprzowe lubi chyba każdy, a ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Prawidłowo przyrządzone polędwiczki wieprzowe są soczyste i lekko różowe. Bardzo popularna rolada z polędwicy , polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno czy gulasz z polędwicy to część przepisów, które już tu publikowałam.

rolada z polędwiczki wieprzowej

Przepis na polędwiczki wieprzowe z boczkiem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

na 5 porcji

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g boczku, cienkie plasterki
  • 150 g mozzarella
  • garść liści bazyli
  • 10 dużych suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz do smaku

przyrządzanie rolady z polędwicy wieprzowejWykonanie:

  • Rozkrój polędwicę na kształt prostokątu i pobij tłuczkiem. Jeśli polędwica jest mała można połączyć dwie w jedną całość. Posól i popieprz.
  • Ułóż plasterki boczku, jeden przy drugim, następnie pokrojoną w plasterki mozzarella, suszone pomidory i liście bazyli. Zroluj mięso i zwiąż sznurkiem do pieczenia.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i zrumień roladę z obu stron. Włóż roladę do nagrzanego na 175ºC (termoobieg) piekarnika na 15 minut. Upieczoną roladę zawiń w folię aluminiową na 10 minut. Teraz możesz pokroić roladę na plastry.
  • Podawaj roladę z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami sauté.

przepis na polędwiczki wieprzowe

 

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *