Polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami

Kiedy zobaczyłam na rynku, że już są tegoroczne jabłka od razu zaplanowałam na obiad polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami. Polędwiczki wieprzowe to szybki obiad. Mięso przyrządza się szybko i można je podać do ziemniaków, klusek, kaszy czy makaronu. U mnie dzisiaj polędwiczki wieprzowe z ziemniakami w mundurkach. Bardzo lubię mięso w sosie. Sosy staram się urozmaicać. Polecam polędwiczki w sosie marsala. Dla smakoszy pomidorów jak mój mąż przygotowałam przepis na polędwiczki w pomidorach.

polędwiczki

Polędwiczki z jabłkami

Składniki:

na 4 porcje

1 polędwiczka wieprzowa, ok.600 g

1 łyżeczka pszennej mąki

2 jabłka

1 biała cebula

1 łyżka szczypiorku

2 łyżki masła klarowanego

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki sosu sojowego

250 ml śmietanki

200 ml jabłkowego soku

2 łyżki jabłkowego octu

polędwiczki wieprzowe

Oczyść jabłka z gniazdek, jeśli wolisz obierz również skórkę. Ja zostawiłam skórkę. Pokrój jabłka na grube plasterki. Rozgrzej masło i smaż jabłka na złoty kolor. Jabłka powinny być przysmażone ale w całości. Wymij na talerzyk. Oczyść mięso  z błon i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Oprósz mąką, rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Wyjmij polędwiczki na talerzyk. Obierz i pokrój cebulę na talarki. Zeszklij na maśle i wyłóż na mięso. Na tą samą patelnię wlej soję, sok jabłkowy i śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem oraz jabłkowym sosem. Włóż cebulę i gotuj sos przez 3 minuty. Włóż mięso i gotuj sos przez dodatkowe 3 minuty. Polędwiczki powinny być miękkie dlatego nie wolno ich przegotować. Posyp sos szczypiorkiem i podaj z ziemniakami.

polędwiczki w sosie

 

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

20 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *