Półkruche palmiery z marmoladą

Półkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka, które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym. Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie…aż do dzisiaj. Ponoć ciasto kruche nie zawiera spulchniaczy jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. No nie wiem…Ponoć dobrze jest dodać proszek do kruchego ciasta jeśli pieczemy je od razu  z nadzieniem. Z kolei ciasto półkruche zaleca się podpiec mimo wszystko, że zawiera proszek do pieczenia…

Wszystko więc zależy od tego do czego ciasto kruche czy półkruche będzie wykorzystane. Stosunek mąki, tłuszczu i cukru w kruchym cieście wynosi 3:2:1. W półkruchym cieście jest mniej tłuszczu ale dodaje się jajka lub żółtka i śmietanę. Oczywiście żółtka spulchniają ciasto o wiele lepiej niż białko. Moim zdaniem ciasto na maśle smakuje lepiej. Zawsze używam masło zamiast margaryny. Półkruche palmiery piekłam wydawałoby się  zdrowo oświecona. Wyszły boskie! Całe szczęście, a ja i tak mam wciąż wątpliwości…kruche czy półkruche…

Półkruche palmiery

Składniki:

na 18-20 sztuk

500 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szcypta soli

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki śmietany

200 g marmolady, u mnie porzeczkowa

Przesiej mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Pokrój zimne masło i dodaj do przesianych składników. Siekaj aż masło zacznie łączyć się z suchymi składnikami i tworzyć grudki. Dodaj jajko, żółtka i śmietaną. Zarób delikatnie ciasto jedynie do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być grudkowate ale tworzyć jedną całość. Jeśli masa jest zbyt twarda dodaj więcej śmietany lub dodatkowe żółtko. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC  na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości 0,5 cm. Przekrój wzdłuż na pół. Każdy placek posmaruj cienko marmoladą i zwijaj z obu stron do środka. Pokrój na 2 cm grubości kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy palmier nałóż dodatkowo po łyżeczce marmolady. Piecz palmiery na złoty kolor przez około 35 minut. Wyjmij palmiery na metalową kratkę i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

1 Komentarz

  • Palmiery wyglądają przepysznie. Ja tez się nad tymi ciastami nie zastanawiałam myślałam że rożni je tylko dodanie proszku, a o żółtkach i tłuszczu nie pomyślałam

Odpowiedz na „izaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *