Pomarańczowy budyń na deser

budyn pomaranczowy

Lubicie budyń ? To taki zapomniany deser, przynajmniej w Szwecji. Moja mama zawsze robiła domowe budynie moim starszym dzieciom i one właśnie zawsze namawiają mnie na ich zrobienie. Przy takim dniu jak dzisiaj nie mogłam im odmówić.

Dzieciaczki ( wyrośnięte dzieciaczki) trochę zdziwiły się, bo nie spodziewały się pomarańczowego budyniu, a na dodatek z pysznym pomarańczowym sosem, podobnym do tego, który zrobiłam do crepes suzette.

budyn na deser

Przepis na budyń pomarańczowy na deser

Składniki:

3 porcje

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 laska vanilj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Sos pomarańczowy 

  • 100 ml cukru
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza

Wykonanie:

  • Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrob ziarenka. Zagotuj wanilię z mlekiem i cukrem.
  • Wymieszaj sok pomarańczowy z maka ziemniaczana i żółtkiem i dodaj do gorącego mleka cały czas mieszając.
  • Gotuj budyń mieszając, dopóki nie zacznie gęstnieć.
  • Na suchej patelni rozpuść cukier i dodaj sok pomarańczowy ostrożnie, bo będzie   mocno bulgotać. Wyfiletuj pomarańczę, pokrój w plasterki i wrzuć do sosu. Ciepły budyń rozlej do małych miseczek i zimny, polej sosem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *