Pomidorowa zupa z grillowanych pomidorów

Pomi­do­rowa, pomi­do­rówka…Zupa pomi­do­rowa ma wiele nazw i można ją przy­rzą­dzić na różne spo­so­by. Pro­po­nuję pomi­do­rową z gril­lo­wa­nych pomi­do­rów. Taka pomi­do­rówka sma­kuje mi naj­bar­dziej, zwłasz­cza kiedy gril­luję pomi­dory kiściowe i kok­taj­lowe. Pomi­dory, czo­snek i pęczek świe­żej bazy­lii to cała tajem­nica pysz­nej pomi­do­ro­wej.

pomidorowa_zupa

Lubi­cie pomi­do­rową z ryżem czy z maka­ro­nem? U nas zde­cy­do­wa­nie wszy­scy wolą maka­ron lub moz­za­rellę. Od czasu do czasu ser­wuję pomi­do­rową w kubku z grzan­kami. Zupa pomi­do­rowa to dla mnie zapach domu i wspo­mnie­nie dzie­ciń­stwa. To pole do kuli­nar­nych popi­sów. Prze­pisy na zupę, nawet jeśli wzbo­ga­cone są o wyszu­kane skład­niki, zawsze opie­rają się na jed­nym, wspól­nym ele­men­cie – pomi­do­rach. W sezo­nie mogą być to pomi­dory świeże, grillowane lub spa­rzone i obrane ze skó­rek, ale rów­nie dobrze możesz użyć kon­cen­trat pomi­do­rowy, dzięki czemu zupę można przy­go­to­wy­wać o każ­dej porze roku.

grillowane pomidory

Gotuję zupy prze­waż­nie na bulio­nie z kur­czaka. Cza­sami dodaję śmie­tanę lub zacią­gam zupę mąką. Zda­rza się, że ugo­tuję pomi­do­rową z poma­rań­czą. Ale zupa z gril­lo­wa­nych pomi­do­rów jest naj­lep­sza! Lekko kwa­śna od pomi­do­rów i słod­kawa od czosnku, cudow­nie pach­nie bazy­lią. Lubi­cie pomi­do­rową? To jest naj­czę­ściej przeze mnie goto­wana zupa. Moje dzieci bar­dzo lubią zupy, więc od razu gotuję pełny gar­nek. Jak byli mali jedli zupę w miseczkach. Teraz to nawet głę­bo­kie tale­rze nie wystar­czą! Mam dla kogo goto­wać!

Pomi­do­rowa

Skład­niki:

1 kg mie­sza­nych pomi­do­rów, kiściowe i kok­taj­lowe

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli mor­skiej

pęczek świe­żej bazy­lii

1 mała główka czosnku

1,5 l bulionu z kur­czaka

sól i pieprz do smaku

pomidorowa zupa_1

Ułóż pomidory i czosnek przekrojony na pół w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 250ºC. Piecz warzywa przez 35 minut. Lekko przestudzone pomidory oderwij od łodyg, czosnek wyciśnij, pokrojoną bazylię i umieść w blenderze lub naczyniu malaksera. Nie obieraj pomidorów ze skórki. Jest tak delikatna, że zmiksuje się bez problemu. Nie zapomnij zlać sok i oliwę. Zmiksuj pomidory. Możesz wlać szklankę bulionu, aby lepiej się miksowało. Przelej zmiksowane pomidory do garnka, wlej resztę bulionu, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. W międzyczasie ugotuj makaron lub ryż. Ja ugotowałam spaghetti. Podziel makaron do miseczek, wlej gorącą zupę i posyp pokrojoną bazylią. Smacznego!

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *