Pomidorowka z szypulkami

Myslalam, ze gotuje smaczna zupe pomidorowa, ale tym razem przeszlam sama siebie. Podpatrzylam u Jamie Oliver jego pomidorowa zupke ze swiezych, kisciowych pomidorow. Na pozor nic dziwnego, tez robie pomidorowa na swiezych pomidorkach i o roznych kolorach. Tez lubie zupy kremy, zmiksowane. Lubie zupe pomidorowa w filizance lub jako cieply kubek… ale nie wiedzialam, ze do pomidorowej mozna dodac pomidory z szypulkami!  No i musze przyznac, ze pomidorowka wyszla mi bardzo pyszna i niemilosiernie aromatyczna.

Zupke podalam z pesto, pachnacym bazylia i czosnkiem, w slicznych filizankach  z „Indyjska”, ktore wypatrzylam na obnizce w zeszlym roku.

Przepis zupa pomidorowa z zielonym pesto

Składniki:

na 5 – 8 porcji

  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ -2 l bulionu, do wyboru
  • 2 puszki krojonych pomidorow, 400 g kazda
  • 6 dużych pomidorów z szypulkami
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek pesto własnej roboty

Wykonanie:

  • Obierz marchewki, czosnek i cebule. Pokroj w kostke, rowniez seler naciowy. Rozgrzej oliwke w glebokim garnku o grubym dnie i poddus warzywa przez 5 minut, mieszajac aby sie nie zrumienily.
  • Zalej warzywa buljonem i pomidorami z puszki. Gotuj zupe 15 minut po czym dodaj pokrojone w cwiartki pomidory z szypulkami i garsc bazylii. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • Dopraw zupe sola i pieprzem, po czym zmiksuj.
  • Podawaj zupe z zielonym pesto.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *