Te pyszne kruche ciasteczka na pewno znacie. Robiłam już popękane ciastka czekoladowe z nadzieniem, które są bardzo smaczne i… no właśnie dekoracyjne. Popękane jak dno wyschniętej rzeki, przyciągające uwagę. Kolej na popękane ciasteczka limonkowe, kruche ciasteczka z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki jak i kokosowych wiórków, równie przyciągające wzrok i pobudzające smakowe kubki.
Składniki:
24 ciasteczka
225 g mąki
2 ½ łyżki kokosowych wiórków
100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
80 g masła, miękkiego
szczypta soli
3 łyżki soku i starta skórka z limonki
3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie sok i otartą skórkę z limonki. Wymieszaj mąkę z proszkiem i wiórkami. Dodaj do masy maślanej i połącz w jedną całośc. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj blaszkę, która pomieści 24 ciastka. Wyłóż pergaminem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj 24 kulki, około 25 gram każda. Każdą kulkę obtocz w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 15 minut. Przechowuj w suchym miejscu.
15 komentarzy
Ooo, a ja takich ciasteczek popękanych jeszcze nie widziałam :) Faktycznie, to popękanie nadaje im „urody”. A wiesz, że dziś Ewa Wachowicz robiła ciasto o takim samym smaku limonkowo-komosowe i chciałam wypróbować, ale patrząc na ciasteczka to ja wykonan jednak je ;) pozdrowionka
Wachowicz nie oglądam, bo nie mam w Szwecji takich możliwości…a ciasteczka polecam!
ja już podobne mam od dawna w planie ;) tez mi się podoba bardzo ich wygląd
Piękne i apetyczne.
Są tak kuszące, że na pewno się skuszę!
No nie wiedziałam, że ze mnie taka kusicielka…ha,ha…
Dzień dobry!
Po pierwsze- ten blog od jakiegoś czasu jest inspiracją dla moich kuchennych rewolucji, dziękuję! :)
Po drugie- czy tym ciasteczkom nie zaszkodzi zmiana limonki na cytrynę?
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję! Jest mi bardzo miło. Oczywiście,limonkę można zastąpić cytryną
Wyglądają bardzo delikatnie jak małe puchate chmurki ;-)
O tak, masz rację!
Wyglądają fantastycznie! Zapisuję do wypróbowania
dziękuję!
Polecam!
Czym można zastąpić margaryne? Olej kokosowy wchodzi w grę? Jeśli tak to jakie proporcje? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
W przepisie jest masło, nie margaryna. z olejem kokosowym nie próbowałam, ale wydaje mi się za rzadki