Pora na makaron

codojedzenia

Makarony to taki praktyczny kulinarny wynalazek. Z makaronu można wyczarować szybki obiad, czy wystawną  kolację dla znajomych. Dzisiaj wykorzystałam polską pikantną kiełbasę do pomidorowego sosu. Makaron trochę nietypowy, przypominający skręty mojego dziadka ugotowałam al dente czyli na półtwardo. Makaron „dochodzi” w sosie, więc ważne jest aby zachować właściwą konsystencję podczas gotowania.

Przepis na pikantny sos do makaronu

Składniki:
na 6 porcji

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 suszona, pikantna kiełbasa
  • 2 młode cebule
  • 3 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane
  • 1 ½ dl kwaśnej śmietany
  • sól
  • szczypta chili w proszku
  • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 250 g makaronu typu fusilli
  • 3 dl startego, żółtego sera
  • 2 dl posiekanego szczypioru

Wykonanie:

  • Wlej oliwę na patelnię i lekko podsmaż kiełbasę i cebulę, około 4 minut.
  • Obierz i pokrój pomidory i podsmaż. Dodaj kiełbasę i cebulę.
  • Dopraw sos śmietaną, solą i przyprawami.
  • Gotuj sos nad średnim ogniu przez 5 minut.
  • Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami, odcedz i wymieszaj z sosem.
  • Wyłóż makaronowy sos do żaroodpornego naczynia, posyp szczypiorkiem i startym serem. Sos może wydawać się dość rzadki, ale makaron absorbuje go szybko.

Do pikantnego makaronu idealnie pasuje focaccia z domowego wypieku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *