Porady kulinarne – przepis miesiąca

Porady kulinarne…Człowiek uczy się przez całe życie. Ostatnio trenuję przyrządzanie wołowiny, więc chcę się podzielić z Wami moimi  doświadczeniami. Tak się też złożyło, że mamy początek nowego miesiąca. Niech więc tematem przepisu miesiąca w lutym będą porady kulinarne.

Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest to, że mięso przed obróbką powinno być w temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe. I taka powinna być wołowina jędrna i miękka.

porady kulinarnePorady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę

1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny).

3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem.

4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości 1 cm smaż przez około 1 minuty,o grubości 2 cm, około 2-3 minut. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana.

5. Usmażone mięso wyjmij z patelni na talerz. Odczekaj 5 minut i pokrój mięso na plastry.

6. W przypadku mięsa w kawałku zrumień mięso z obu stron na patelni, a następnie wciśnij termometr i dokończ pieczenie w piekarniku. Nastaw piekarnik na 100 – 125ºC i piecz mięso tak długo aż uzyska temperaturę 52-55 stopni.

Porady i wskazówki

• Używaj oleju do smażenia. Do rozgranego oleju dodaj łyżkę masła.

• Smażąc mięso dodaj gałązkę świeżego rozmarynu lub posyp suszonym.

• Pamiętaj, że czas gotowania zwiększa grubsze włókna mięsa, stek bok wymaga znacznie więcej czasu na patelni niż żeberka.

• Kiedy mięso jest miękkie jak policzek oznacza to, że w środku jest wciąż surowe

• Gdy stek jest już sprężysty jak podbródek to oznacza, że jest różowy – czerwony w środku czyli  tak zwany medium rare. Stek jest już gotowy. Dalsze pieczenia spowoduje, że mięso będzie twarde i łykowate.

Mam nadzieję, że przydadzą Wam się moje kulinarne porady. Z chęcią skorzystam z Waszych.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *